21.10.2025
Акт Бракераждық комиссияның мектеп асханасын тексеру туралы
Күні: 21.10.2025 ж. Уақыты: 10:00 Өткізілген жері: Мектептің асханасы
Қатысқандар (6):
- Комиссия төрағасы: Сарин Ж.Т.
- Тәрбие ісінің меңгерушісі: Ахметжанова З.Т.
- Мектеп медбикесі: Касымбаева М.Т.
- Ата-аналар комитетінің төрағасы: Кусленова Д.Е.
- Қамқоршылық кеңесінің төрағасы : Калипенов А.Б
- Әлеуметтік педагог: Бисарина А.Е.
Қатыспағандар: 0
Тексеру нысаны: Мектептің күнделікті ыстық тамақ беру жүйесі, ас мәзірінің орындалуы, азық-түлік және азық сақтау шарттары, асхана қызметкерлерінің санитарлық-гигиеналық талаптарды орындауы.
Ас мәзірі :
- Сиыр еті қосылған жалқау қырыққабат орамдары 220
- Қаймақ тұздығы 20
- Гарнир ретінде жасыл бұршақ 30
- Алма 200
- Нан 50
Ыстық тамақты бір мезгілде алған оқушылар саны:
- Көп балалы және аз қамтылған отбасынан — 7 оқушы
- 1–4 сынып оқушылары — 34 оқушы
- Барлығы: 41 оқушы
Тексеру барысында анықталған жағдайлар:
- Күнделікті мәзір белгіленген және оқушылар тізімімен сәйкес;
- Азық-түлік қабылдау журналдары және қойма есептері жүргізілген (журналдарда мөр/қолтаңба бар).
- Азық-түліктің сапасы және сақтау шарттары
- Қоймада азық-түлік тауарлары жарамдылық мерзімі бойынша тексерілді — көзге көрініп тұрған заңсыз бұзылулар анықталған жоқ;
- Салқындатқыш және құрғақ қойма температурасы талапқа сай жұмыс істейді (өлшеу жазбалары журналда көрсетілген).
- Асхана және құрал-жабдықтар
- Асхана бөлмесі таза, жұмыс беттері жиналған;
- Құрал-жабдықтар мен ыдыс-аяқ техникалық талаптарға сәйкес, жуылған және дезинфекцияланатын орындар белгіленген.
- Персоналдың санитарлық жағдайы
- Асхана жұмысшылары санитарлық киім (жұмыс халаттары, бас киім, қолғаптар) киіп, санитарлық кітапшалары бар;
- Қолы жуу және дезинфекциялау орындары жарақтандырылған.
- Ыстық тағамдар дайындалған соң тағам температурасы (термометрмен өлшеу дерегі бойынша) қызметті жүргізген комиссия мүшесі жазбаша растаса: сиыр етінен палау — +75°C (орташа), компот — +55°C (орташа) [ескерту: нақты өлшеулер журналға енгізілуі тиіс];
- Порция көлемі сәйкестік деңгейінде (орташа мектеп стандарттарына сай).
Қорытынды: Комиссия тексерісінің нәтижесі бойынша:
- Ас мәзірі және тамақтандыру тәртібі жалпы талаптарға сай;
- Азық-түлік сақталуы мен дайындау тәртібі қабылданатын деңгейде ұйымдастырылған;
- Ескерту ретінде төмендегілер ұсынылады (кеңес ретінде):
- Тамақты тарату және порция салмағын тұрақты түрде бақылап отырған жөн; порция салмағының өлшемдері күнделік журналға енгізілсін.
- Температураны өлшеу нәтижелерін (салқындатқыш, пісірілген тағамдар, компот) күнделікті журналда тіркеуді жүйелі түрде жүргізу.
- Қоймадағы азық-түліктің жарамдылық мерзімін бақылауды күшейту; түгендеу кестесін ай сайын жаңартып отыру.
- Асхана персоналдары үшін санитарлық-гигиеналық талаптарды қайталап түсіндіріп, оқыту семинарларын өткізуді ұйымдастыру.
- Құрал-жабдықтардың техникалық қызмет көрсету және дезинфекциялау кестесін нақтылап, жауапты тұлғаларды анықтау.
Комиссия шешімі: Асхана жұмысы маусымдық талаптарға сәйкес және оқушыларды тамақтандыру қауіпсіздігі талаптарын сақтай отырып ұйымдастырылған. Жоғарыда көрсетілген ұсыныстар 1 ай ішінде қаралып, түзетулер енгізілуі тиіс.
Комиссия мүшелерінің қолдары:
Комиссия төрағасы:
Мектеп директоры___________Сарин Ж.Т
Комиссия мүшелері:
Тәрбие ісінің меңгерушісі: ___________ Ахметжанова З.Т
Мектеп медбикесі: ___________Касымбаева М.Т
Ата-аналар комитетінің төрағасы: ___________Кусленова Д.Е
Қамқоршылық кеңесінің төрағасы : ___________Калипенов А.Б
Әлеуметтік педагог: __________ Бисарина А.Е
Ескерту: қажет болған жағдайда комисия анықтаған қосымша кемшіліктер мен түзету шаралары бойынша актіні толықтыруға құқылы.
3
Брокераждық комиссиясының мақсаты – тұтынушыларға ұсынылатын тағам өнімдерінің, дайын тамақтардың, азық-түлік пен ас мәзірінің сапасын, қауіпсіздігін және санитариялық талаптарға сәйкестігін бақылау.
Толығырақ айтқанда, брокераж комиссиясының негізгі мақсаттары мыналар:
- Тағам сапасын тексеру – дайын тағамдардың сыртқы түрін, дәмін, иісін, консистенциясын және температуралық режимін бағалау.
- Санитариялық нормалардың сақталуын бақылау – тағам дайындалатын және ұсынылатын жерде гигиеналық талаптардың орындалуын қадағалау.
- Тағам қауіпсіздігін қамтамасыз ету – жарамдылық мерзімі өткен, күмәнді өнімдерді анықтап, оларды жоюға шешім қабылдау.
- Ас мәзірін үйлестіру – тағамдардың ассортиментін, олардың калориялығы мен құрамын саралап, теңдестірілген тамақтану ережелеріне сәйкестендіру.
- Тұтынушы денсаулығын қорғау – тамақтан улану немесе басқа да санитариялық-гигиеналық бұзушылықтардың алдын алу.
- Ұсыныстар беру – асханалар мен тамақтану орындарына тағам сапасын жақсарту, мәзірді жетілдіру және санитариялық талаптарды сақтау бойынша ұсыныстар енгізу.
- Комиссия төрағасы: Сарин Ж.Т.
- Тәрбие ісінің меңгерушісі: Ахметжанова З.Т.
- Мектеп медбикесі: Касымбаева М.Т.
- Ата-аналар комитетінің төрағасы: Кусленова Д.Е.
- Қамқоршылық кеңесінің төрағасы : Калипенов А.Б
- Әлеуметтік педагог: Бисарина А.Е.